De Boerenbruiloft in Boekel is ontstaan in de eindjaren 70. Het initiatief kwam van een bestuurslid van buurtvereniging de Vonders, Piet van Haandel. Wij zijn naar boerenbruiloften in andere plaatsen gaan kijken om ideeën op te doen. In 1980 was het zover, ons eerste boerenbruidspaar Ma en Jan v.d. Ven werd in het bijzijn van de buurtvereniging op het gemeentehuis van Boekel door de Prins van carnavalsvereniging de Knöllekes in de “onecht” verbonden.

Een paar jaar later werd de trouwerij muzikaal opgeluisterd door een in de buurtvereniging opgerichte jeugdboerenkapel de “Vonderjagers” o.l.v. Chris Groenendaal. Nadat 6 boerenbruidsparen uit de buurt aan de beurt waren geweest, wilden wij het een Boekels gebeuren maken. Onder auspiciën van de Vonders zijn toen nog diverse boerenbruidsparen uit Boekel uitgekozen en in de “onecht” verbonden. Na het trouwen ging onze buurtvereniging, met de buurt uit de straat, waar het boerenbruidspaar vandaan kwam naar hotel de Beurs. Door de grote toeloop paste het gezelschap op gegeven moment niet meer in het gemeentehuis en werd de Boerenbruiloft in zijn geheel ondergebracht in Hotel de Beurs.

Na 13 boerenbruidsparen dreigde de Boerenbruiloft in de buurt uit te sterven en heeft het bestuur van de buurtvereniging besloten er een Stichting van te maken, waarin iedereen in Boekel zou kunnen participeren. Op 29 januari 1993 is deze Stichting opgericht onder de naam Stichting Boerenbruiloft Boekel. Met een beetje trots kunnen wij er op terugzien, dat dit een goede keus is geweest, want het is een echt Boekels feest geworden. De carnavalsmaandag in Boekel is de dag van de Boerenbruiloft en wordt ieder jaar opnieuw druk bezocht.

Al 33 jaar zijn onze vaste gasten op de receptie Carvalsvereniging de Vliegenmeppers met M4 de Knöllekes met de kapel de Donderjagers. Het bestuur wordt nu in de organisatie gesteund door de oud-boerenbruidsparen, die er zelfs een eigen dansgroep en zanggroep, “Brabantsbont”, opgericht hebben.